Kategoria(t): kirjoitustehtäviä, pienille, piirustustehtävä, Yleinen

Kotisanastoa kuvien ja kirjoitustehtävien avulla

Terveisiä Kyprokselta!

Muutimme tänne kesällä ja viihdymme hienosti. Kuukausien kaaoksen ja hektisten päivätöiden keskellä blogiparkani on jäänyt aivan yksin pitkäksi aikaa. Tässä pitkästä aikaa uutta materiaalia: tällä kertaa kotisanastoa!

Tämä oli tekemistäni materiaalipaketeista toistaiseksi suurin urakka, koska kotiin liittyy niin huikea määrä sanastoa (tässä raapaistaan tietysti vain pintaa). Halusin myös tehdä mahdollisimman monesta huoneesta ”oikean” näköiset sen sijaan, että laittaisin vain sanastokuvia sikin sokin. Melkein kaikki kuvat ovat ilmaislähteistä, joten niissä saattaa olla esimerkiksi valkoiset taustat (läpinäkyvien sijaan), siksi toteutus on paikoin hieman kömpelö kun kuvat ovat lisäksi yhdeksästä eri lähteestä. Toivottavasti näistä on kuitenkin teille Suomi-koulun arjen sankareille hyötyä!

Kotisanastoaiheisen kuvamateriaalin voit ladata tästä:

Kotisanastoa-kuvamateriaali pdf

Alla ovat kotisanaston esikatselukuvat (näistä ei kannata tulostaa, koska kuvanlaatu on huonompi kuin pdf:ssä):

Koska materiaalin kokoamisessa oli aikamoinen työ, en lähtenyt tällä kertaa erittelemään materiaaleja sanaston vaativuuden suhteen. Ainoastaan eteinen on eriytetty niin, että omat versiot löytyvät lasten ja aikuisten ryhmille.

Huom. Aikuisten eteisversiossa on mukana passin näköinen läpyskä. Sen on tarkoitus olla matkakortti! En löytänyt matkakortin kuvaa mistään laillisesta lähteestä, enkä ehtinyt itse väsäämään.

Eriyttää voi enemmän luokkahuoneessa. Taitavimpien kanssa voi pitää sanastokilpailuja eli antaa pareille tai ryhmille tietyn huoneen kuvat ja ohjeistaa listaamaan niin monta sanaa kuvasta kuin minuutissa ehtii. Väärin kirjoitetusta sanasta saa puoli pistettä, kunhan se liittyy kuvaan. Tätä voi käyttää myös alkulämmittelynä ennen materiaaliin perehtymistä: kirjoitetaan ryhmissä sanoja, jotka liittyvät olohuoneeseen, keittiöön tms.

Helpompi vaihtoehto voi olla yhdessä tutustua sanastoon värittelemällä (”Väritä kuusi vihreäksi ja viinimarjat punaiseksi”) tai kirjoittelemalla esimerkiksi ryhmissä tuttuja sanoja kuviin ja selvittämällä tuntemattomia.

Ikean kuvaston irti leikattuja sivuja voi lajitella eri huoneisiin ja tutkia niiden sanastoa – löytyykö samoja huoneita ja esineitä kuin materiaalissa? Ovatko kaikkien huonekalujen nimet tuttuja? Voisiko sivuista koota oman unelmien kodin kartongille ja piirtää sille ääriviivat? (Kuvastoidea napattuBritannian Suomi-koulujen koulutuspäiviltä, joilla minulla oli ilo käydä luennoimassa siellä eriyttämisteeman puitteissa, ja joilla idea tästä materiaalistakin syntyi.)

Materiaaliin tutustuessa voidaan jutella suomalaisista kodeista ja siitä, miten ne ehkä eroavat asuinmaan tyypillisistä kodeista. Suomalaisilla pihoilla harvoin esimerkiksi on uima-allasta, kun taas saunaan pääsee melkein joka kodissa. Pyykkiä pestään usein Suomessa kylpyhuoneessa, ei keittiössä. Suomalaisissa kodeissa on myös yleensä tilava eteinen, johon kengät ja ulkovaatteet jätetään heti kotiin tultaessa. Miksiköhän? Mitkä asiat sinun kodissasi ovat eri lailla kuin materiaalin suomalaisessa kodissa?

Kun materiaalia on tutkittu tarkasti ja sanasto on hallussa, voidaan muistia testata Mikä huone tai tila? -tehtävän avulla. Sen voi tehdä yksilöllisesti, pareittain tai koko ryhmän voimin. Tehtävä on mukana ylläolevassa pdf-materiaalissa.

Erityisesti lasten kanssa voi sanastoon tutustua ja sitä kertailla myös Hullunkuriset huoneet -tehtävien avulla. Niissä on samalla sivulla kaksi versiota samasta huoneesta. Kuinka monta virhettä alemmasta kuvasta löytyy? Mikä siinä on erilailla kuin ylemmässä kuvassa? Virheet voi vaikka värittää tai ympyröidä ja sitten jutella niistä yhdessä. Kuinka monta bongaatte?

Lataa hullunkuriset huoneet tästä:

Hullunkuriset huoneet -tehtävät valmis-pdf

Esikatselukuvat ovat tässä:

Kuvamateriaalin lisäksi laadin pienet eriytetyt piirustus- ja kirjoitustehtävät suomikoululaisille. Alle kouluikäisten sekä kirjoittamaan opettelevien tehtävät löytyvät tästä:

Minä kotini ja perheeni – kirjoitustehtäviä pienille valmis pdf

Ne näyttävät tältä:

Isommille tein luovan kirjoittamisen tehtävät aiheista Yksin kotona sekä Unelmieni koti. Ensinmainittu sopii minusta kieli poskessa itse asiassa myös perheellisille aikuisille, sillä ainakin itse en pistäisi pahakseni lainkaan viikkoa yksin kotona, hih…

Lataa ja tulosta tehtävät tästä:

Yksin kotona ja Unelmien koti -kirjoitustehtävät valmis pdf

Tältä ne näyttävät:

Huh huh! Siinä ne nyt ovat.

Kertokaa ihmeessä, miten oppilaanne ottavat materiaalit vastaan, olisi mukava kuulla mistä he pitävät. Jos teillä on toiveita tai ideoita niin huikatkaa myös. Mulla kun ei ole omaa ryhmää, voin tehdä materiaaleja ihan kenelle ja mistä aiheesta vain. Pienellä viiveellä tosin, krhm… Kevään juttuja kannattaa siis ehkä toivoa jo nyt!:)

En uskalla enää hirveästi lupailla milloin tulee mitäkin, mutta aika valmiina on jo myös tämän urakan poikima vaatteet-materiaali, jonka eriytän lapsille ja teineille/aikuisille. Yritän saada sen pian lisättyä tänne!

Aurinkoisin terveisin,

Uuden Nikosian Suomi-koulun uunituore pj

Aino 🙂

Tekijä:

Copywriter by day, blogger by night

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s