Kategoria(t): Yleinen

Sarjakuvapantomiimi, eläinsanastoleikkejä, sokko ja jatkotarina

8.10.2016

Lukemisen ja kirjoittamisen lähtötasoarviointi on valmis, ja Kielikarhu-kirjat valittu jokaiselle oppilaalle. Kirjoja odotellessamme heitimme tänään leikiksi!

Tavoitteenani oli saada suomea vähemmän puhuvatkin motivoitua osallistumaan. Naurusta ja iloisista ilmeistä päätellen tänään onnistuin!

animal-161424_1280

Sanastoteemaksi valitsin tänään eläimet. Tutustun yhä ryhmäläisiin ja arvelin eläinaiheisten leikkien antavan hyvää osviittaa lasten sanavaraston laajuudesta. Siinä onnistuinkin ja lisäksi nauroimme tunnin mittaan itsemme ihan uuvuksiin!

Sarjakuvapantomiimi

excited-23789_1280

Aloitimme tunnin käymällä läpi palautettuja kesäsarjakuvaläksyjä. Lapset kertoivat sarjisten avulla ryhmälle kesäseikkailuistaan Suomessa, Sveitsissä ja muissa maissa. Sitten yksi lapsi kerrallaan pääsi esittämään hänelle näyttämäni sarjakuvaruudun muille pantomiimina. Toiset arvailivat mistä kesäpuuhasta oli kyse ja yrittivät muistella, kenen kesäsarjakuvasta oli kyse. Lapset näyttelivät ja arvailivat hienosti!

  Eläinpantomiimielainpantomiimi-1

Sarjakuvapantomiimista siirryimme jouhevasti eläinasanaston harjoitteluun hauskan eläinpantomiimin kautta (monisteen saa vapaasti tulostaa).

Miten esittää ääneti tikkaa? Entä kirahvia?

Ryhmiin jakautuminen eläinsokkoleikin avulla

Tämä oli hauska tapa jakaa lapset pienryhmiin. Jokainen nosti pussukasta lapun, johon olin kirjoittanut jonkin äänekkään eläimen nimen.

Samaa ääntä pitävät kaverit piti etsiä sokkoliinat silmillä. Koska lapsia oli pariton määrä, leikin itsekin. Oli aika huvittavaa etsiä muita kotkottavia kanoja ammuvien lehmien seasta!

animals-32878_1280

Eläinbingo luokkahuoneessa

Pinterest on pullollaan erilaisia hauskoja, tulostettavia bingoalustoja erilaisten sanastosisältöjen harjoitteluun. Esimerkiksi tämä alusta on siellä merkitty tulostettavaksi:

Tein itse ylläolevan bingoalustan kaveriksi tulostettavan sanalistan, olkaapa hyvät:
elainbingo-etsi-sanat-luokkahuoneesta-ja-laita-rasti-bingoalustaan PDF
file-page1 file-page2file-page3 file-page5

Leikkelin sanat omille lapuilleen ja piilotin puoliksi taitellut ympäri luokkahuonetta. Lasten tehtävänä oli löytää sanat, rastittaa oikeat eläinkuvat ja yrittää saada bingo  vaaka- tai pystysuoraan tai vinottain. Jos eläinsana oli lapselle tuntematon, kävin näyttämässä oikean eläimenkuvan bingoalustalta.

owl-1322185_1280

Lapset etsivät eläinsanoja innoissaan, kyselivät toisiltaan puuttuvia eläimiä ja keräsivät bingoja. Lopuksi keräsimme kaikki 24 lappua talteen – tai no, oikeastaan 23. Merihevonen jäi viikoksi jonnekin luokkahuoneen kätköihin lomailemaan..!

Suosittelen tätä leikkiä lämpimästi eläisanaston harjoitteluun! Lukutaidottomien lasten kanssa bingoa voisi tietysti leikkiä piilottamalla luokkahuoneeseen sanojen sijaan kuvia.

Perinneleikki sokko

blindfolded-37705_1280
Artikkelin kuvat: Pixabay

Suomi-koulullamme on tänä vuonna yhtenä opetusteemana perinneleikit. Tänään leikimme ryhmässäni sokkoa. Leikimme sitä matolla, jonka ulkopuolelle eivät leikkijät saaneet sokkoa väistellessään astua. Se, jota sokko onnistui koskemaan tai joka astui maton ulkopuolelle häntä väistellessään, joutui pois pelistä. Viimeisenä sokkoa väistelemään jäänyt sai olla seuraava sokko.

Leikin taas itsekin lasten kanssa.  Voinpa sanoa, että sokko käy kyllä erittäin hyvästä liikkuvuustreenistä! Naurulihaksetkin saivat harjoitusta minuuttikaupalla, kun pyörin ja pyörin matolla enkä ollut löytää ketään! Lapsiakin nauratti hurjasti, ja leikin pyörteissä vierähti paljon pidempi aika kuin olin suunnitellut. Tätä leikkiä ei kukaan olisi malttanut lopettaa!

Jatkotarina

rocket-1374248_1280

Sokkoleikissä nousi kaikille hiki, ja ennen kotiinlähtöä rauhoituimme kaikki hetken verran yhteisen jatkotarinan merkeissä. Nuorin ryhmäläisistä aloitti sanoilla ’Olipa kerran’, ja toiset jatkoivat tarinaa lause kerrallaan. Toistin, tiivistin ja kommentoin tarinaa, josta sukeutuikin todella vauhdikas!

Tämä oli mukava lopetusharjoitus, joka ei vaadi kirjoitustaitoa, vain hiukan mielikuvitusta. Jatkotarinaharjoitusta sovellan varmasti myöhemmin myös ainakin tarinan rakennuspalikoiden opettamiseen!

Mainokset

Tekijä:

37, loves writing, fears school horse will canter off to the sunset without her.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s